Menu
×

Waarschuwing

The form #4 does not exist or it is not published.

Opleiding

De vooropleiding
De vooropleiding van de klassieke zangopleiding voor de jongens duurt een jaar. Beginnende jongens van 6 - 9 jaar krijgen een jaar algemene muzikale vorming. Ze leren in dit jaar de basisvaardigheden die nodig zijn om goed te leren zingen en om samen met anderen muziek te maken. Via een door Te Wies ontwikkelde methode komt er in iedere les klein gedeelte theorie aan de orde met gebruikmaking van de cymbaal. Daarna is het tijd voor het ontwikkelen van de stem- en zangtechniek, het leren van nieuwe liedjes en het samen zingen. Zo vormen de nieuwe jongens al van af het begin een eigen koortje.  In de vooropleiding worden de jongens opgeleid om na 1 jaar door te kunnen stromen naar het Opleidingskoor en van daaruit als probationer naar het Concertkoor.


Alle jongens van het Concertkoor krijgen wekelijks zangles van de artistiek leider van het koor. Daardoor zijn er een aantal jongens die bij concerten een solisten rol kunnen vervullen. De solisten zijn in het koor herkenbaar aan de badge met het gele lint. De solisten van het KBC zijn veelgevraagde zangers voor o.a uitvoeringen van Die Zauberflöte van Mozart, de St. Nicholas Cantata van Benjamin Britten en andere grote composities waarin partijen voor jongenssopraan-solisten zijn voorgeschreven.

Gedurende de tijd dat de jongens in het Concertkoor zingen wordt er veel aandacht besteed aan:

- goed leren zingen en het ontwikkelen van goed stemgebruik
- het leren van muzikale begrippen en het notenschrift
- het ontwikkelen van het gehoor en het van blad zingen
- in aanraking komen met andere talen als Duits/Engels etc.
- jezelf leren presenteren voor publiek en eventuele sociale angsten leren overwinnen.
- leren luisteren naar anderen en leren samenwerken met anderen
- Het ontdekken van de oeverloze poel aan prachtige muziek.
- het ontwikkelen van een brede interesse voor verschillende muziekstijlen
- groeien naar een steeds hoger niveau
- mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot solist
- uiteindelijk: samenwerking met professionele ensembles en zingen op belangrijke internationale podia.
- vrienden maken!
- en vooral: héél veel plezier!
De mannen van het koor krijgen met regelmaat zangles van Jasper Schweppe.
Jasper Schweppe studeerde in Zwolle bij Lodewijk Meeuwsen (DM eindexamen 1995) en in Den Haag bij Meinard Kraak (UM eindexamen 1998). In 1999 won Jasper in Parijs het internationale Musicora concours voor Frans lied uit de twintigste eeuw. Daaruit volgden diverse optredens in Frankrijk, o.a. voor Radio France.
Tijdens zijn studie voor Uitvoerend Musicus werkte hij één seizoen in het ensemble van The Phantom of the Opera in de produktie van Joop van den Ende in Scheveningen. Aansluitend was hij van 1996 tot 2005 eerste bas bij het Groot Omroepkoor.
Sinds 2005 is hij aangesteld bij het Nederlands Kamerkoor en remplaceert hij bij het Groot Omroepkoor en het Amsterdam Baroque Choir. Hij werkte mee aan verschillende operaprodukties, waaronder Les Indes Galantes van Rameau met het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen en Bacchus Cerus, en Venus van Schenck en De Zeven Hoofdzonden van Jeroen Bosch met Camerata Trajectina.
Jasper Schweppe was als solist betrokken bij concerten en CD- en DVD-opnames van o.a. het Camerata Trajectina, Radio Kamerorkest, Combattimento Consort, Amsterdams Sinfonietta, Egidius Kwartet, Weser Renaissance, Orkest van de Achttiende Eeuw, Huelgas Ensemble, Asko-Schönberg Ensemble, Tölzer Knabenchor, Hartkeriana, Nederlands Blazersensemble en Nieuw Amsterdams Peil.
Jasper  zingt gregoriaans (bij ensemble Hartkeriana), renaissance, barok, vroegromantiek, romantiek en hedendaags repertoire. Samen met pianist Arthur Schoonderwoerd geeft hij recitals met muziek van Schubert (Schöne Mühlerin, Winterreise), Beethoven en andere vroegromantiek met fortepiano. Daarnaast brengen zij twintigste-eeuwse muziek met modern piano.