Menu

Nieuws

Evensong op 11 maart met vloerverwarming

Kampen Boys Choir bespaart gas met proef in de Bovenkerk 

Aanstaande zaterdag, 11 maart, zingen wij weer een Choral Evensong in de Bovenkerk van Kampen. Om gas (en kosten) te besparen doen wij een proef met alleen vloerverwarming. Dit betekent dat de lucht-temperatuur in de Bovenkerk rond de 8 a 10 graden zal liggen. De vloerverwarming zorgt ervoor dat u geen koude voeten krijgt.

Waarom doen we dit?
We vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan het terugdringen van het gasverbruik. Het tot ongeveer 17 graden verwarmen van de Bovenkerk voor slechts 45 minuten muziek past hier niet bij. Bovendien zorgt de hogere energieprijs ervoor dat ook de kosten onbetaalbaar worden. Hierdoor kan een Choral Evensong – die afhankelijk is van giften – niet meer plaatsvinden in het zgn stookseizoen.

Over de proef
Normaal gesproken wordt de Bovenkerk bij een Choral Evensong verwarmd met luchtverwarming. In de wintermaanden kost dit al snel tussen de 500 en 800 kuub gas à € 2,25 per kuub. Daarnaast is de warmte vrij snel weg in zo’n enorme hoge ruimte als de Bovenkerk.

Er is ook goed nieuws. De Bovenkerk heeft naast luchtverwarming ook vloerverwarming. De vloerverwarming werd voorheen alleen gebruikt als aanvulling op de luchtverwarming. Dat willen we nu anders doen. Tijdens de Choral Evensong van 11 maart 2023 experimenteren we met alleen de vloerverwarming. Dit betekent dat de (lucht)temperatuur blijft steken op zo’n 8 á 10 graden.

Hoe houdt u zichzelf warm?
Allereerst zorgt de vloerverwarming er voor dat u geen koude voeten krijgt. We denken dat het bijwonnen van de Choral Evensong moet kunnen met winterjas en eventueel een sjaal. Wij hebben daarnaast een aantal fleece-dekens beschikbaar. U mag ook zelf gerust iets meenemen!

Evalueren
Na afloop evalueren wij deze proef met de bezoekers. Met u dus! Laat onze vrijwilligers weten hoe u het experiment heeft ervaren. Na afloop kunt u ook per mail laten weten wat u van de proef vond.

Na de evaluatie bekijken wij of de proef geslaagd is. Mocht het kunnen met alleen vloerverwarming, dan is dat een optie voor het stookseizoen. Als het ondanks de vloerverwarming tóch te koud blijkt, is het in de wintermaanden wellicht niet mogelijk om Choral Evensongs te blijven houden in de Bovenkerk.


Ondanks de wat frisse kerk hopen wij u zaterdag te verwarmen met mooie klanken van het Kampen Boys Choir! 

Onlangs toegevoegd